Sernik jest tradycyjny taki, jak pamiętam z dzieciństwa, upieczony na prawdziwym twarogu, a nie deser serowy.
50 min
Składniki:
Składniki do masy serowej:
1kg twarogu sernikowego mielonego ( Jowita zmieliła 4 razy, a właściwie przecisnęła przez praskę, użyła sera półtłustego)
6 jaj
3 łyżki maki ziemniaczanej
50g rodzynek
50g kandyzowanej skórki pomarańczy – Jowita nie dodała skórki
220g cukru
masło do wysmarowania formy
Kamis – przyprawa do sernika I mas serowych
Polewa cynamonowo – pomarańczowa:
· ½ kostki masła
· 2 czubate łyżeczki cynamonu
· 2 pomarańcze
· 2 łyżki cukru lub więcej
Sernik w polewie cynamonowo - pomarańczowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sernik:
Wykonanie:
· Żółtka utrzeć z cukrem i przyprawą, dodać ser i dokładnie wymieszać.
· Z białek ubić pianę.
· W dużym garnku ułożyć warstwami: 1/3 masy serowej, 1/3 piany, 1/3 mąki ziemniaczanej, 1/3 bakalii, aż do wyczerpania składników.
· Ręką, nabierając od spodu, dokładnie wymieszać.
· Przełożyć do wysmarowanej masłem formy
· Piec z termoobiegiem w temp. 160C ok. 50 min.
· Po wystygnięciu wstawić na noc do lodówki.
2.Polewa:
Wykonanie:
· Na tarce ścieram skórkę z wyparzonych pomarańczy
· W garnuszku na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję skórki z pomarańczy - chwilę smażę razem wszystkie składniki, cały czas mieszam
· dodaję cynamon i cukier - chwilę smażę razem wszystkie składniki, cały czas mieszam
· Jak masa zaczyna gęstnieć dodaję wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy, cały czas mieszam i gotuje na małym ogniu, aż częściowo sok wyparuje i masa zacznie gęstnieć ( 2 minuty) - można dosłodzić jeśli ktoś uzna , że polewa jest niezbyt słodka ( pomarańcze mogą być kwaśne lub słodkie, dlatego ilość cukru to sprawa indywidualna)
· Odstawiam garnuszek do ostygnięcia, jeszcze ciepłą masę rozprowadzonym pędzelkiem na ostudzony m sernik u, dekoruje wg uznania.
Komentarze