Sernik w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko, i proszek do pieczenia i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce, dodajemy oba cukry, żółtka i miksujemy do dokładnego połączenia się składników, Do sera wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wlewamy śmietanę kremówkę i znów chwilkę miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją schładzamy (ma być lekko ciepła i wciąż płynna). Masę czekoladową dodajemy do sera i miksujemy, na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
2.Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 50 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty).
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika potem kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki. Śmietanę kremówkę podgrzewamy, dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści ( śmietana nie może się zagotować). Polewę studzimy i jeszcze ciepłą polewamy ciasto i odstawiamy aż czekolada zastygnie.
Komentarze