Ciasto "kinder" z kremem jaglanym, powidłami i polewą czekoladową na kruchym spodzie kokosowym

5 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To ciasto jest po prostu obłędne i gwarantuję, że każdy, kto go spróbuje się w nim zakocha. Kruche, kokosowe ciasto, kwaskowe powidła węgierkowe, krem jaglany z dodatkiem białej czekolady, który smakuje jak nadzienie popularnych czekoladek "Kinder" dla dzieci, wierzch z rozpływającej się w ustach polewy czekoladowej to niebiańskie połączenie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    -150 g mąki kokosowej
    -75 g oleju kokosowego
    -50 g mąki ziemniaczanej
    -3 duże jajka
    -3 łyżeczki cukru
    -1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    -200 g kaszy jaglanej
    -1,5 szklanki mleka (użyłam owsianego, ale może być też tradycyjne)
    -1/2 szklanki wody
    -1 czubata łyżka płatków jaglanych
    -3 łyżeczki cukru
    -100 g białej czekolady

    Polewa:
    -100 g mlecznej czekolady
    -3 łyżki mleka (użyłam owsianego, ale może być też tradycyjne)

    Dodatkowo:
    -150 g powideł węgierkowych
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Ciasto "kinder" z kremem jaglanym, powidłami i polewą czekoladową na kruchym spodzie kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Olej kokosowy roztapiamy w mikrofali. Studzimy i wlewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i miksujemy je na gładką masę. Masa będzie bardzo plastyczna, jak modelina. Wykładamy ją na spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 17 minut. Studzimy.
  • 2 2. Przygotowujemy krem: kaszę wrzucamy do suchego garnka, wstawiamy na średni ogień i prażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zalewamy mlekiem, słodzimy i gotujemy około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając, aż kasza będzie miękka i całkowicie wchłonie mleko (pod koniec gotowania należy często mieszać, aby kasza się nie przypaliła).
  • 3 3. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Energicznie mieszamy, aż czekolada całkowicie się roztopi, a składniki połączą. Krem studzimy całkowicie. Gdy wystygnie wlewamy pół szklanki wody. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy płatki jaglane i dokładnie mieszamy.
  • 4 4. Ostudzony spód ciasta smarujemy powidłami. Wykładamy na niego krem i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy na 20 minut do lodówki.
  • 5 5. W tym czasie czekoladę i mleko rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Gotową polewę równomiernie rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Ciasto wkładamy na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc do lodówki do schłodzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować