1.Ciastka blendujemy w malakserze na drobny pyłek. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Całość łączymy ze sobą do otrzymania konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wykładamy masę i dokładnie wylepiamy dno formy.
Chłodzimy spód przez pół godziny w lodówce.
2.Masa sernikowa:
Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki oprócz ciasteczek. Miksujemy całość tylko do połączenia się składników. Masę serową wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy. W masę wciskamy połamane ciasteczka, zatapiając je w masie. Sernik pieczemy w 150ºC przez godzinę na środkowym poziomie. Przed wyłączeniem sprawdzamy patyczkiem czy w środku ciasto się ścięło. Studzimy ciasto w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzimy w lodówce przez 12 godzin.
3.Masa śmietanowa:
Śmietankę i mascarpone ubijamy na sztywny krem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Część kremu śmietankowego rozsmarowujemy cienką warstwą na schłodzonym serniku.
Pozostałą część kremu wkładamy do rękawa cukierniczego i na górze sernika wyciskamy rozetki. Chłodzimy w lodówce. Tuż przed podaniem w rozetki wkładamy ciastka.
Komentarze