Jest obłędnie pyszny, kremowy i wilgotny. Po prostu niebiański w smaku. Masa serowa wprost rozpływa się w ustach.
5 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
100 g margaryny - tj. 2/5 kostki margaryny
200 g ciasteczek oreo
2 łyżki wody
Masa serowa:
150 g margaryny - tj. 3/5 kostki margaryny
1 kg twarogu sernikowego
200 g cukru
5 dużych jajek
3 duże opakowania budyniu śmietankowego
400 ml jogurtu greckiego
100 g ciasteczek oreo
Polewa:
150 g czekolady deserowej
3-4 łyżki mleka
100 g ciasteczek oreo
1.2/5 margaryny do pieczenia roztop w rondelku z dodatkiem wody i przestudź. Ciasteczka oreo drobno pognieść i wymieszać z roztopioną wcześniej margaryna z dodatkiem wody.
Całe jajka bez oddzielania żółtek od białek ubij wraz z cukrem na puch. Dodaj ser, 3/5 miękkiej margaryny, jogurt grecki oraz wsyp budyń. wymieszaj. Następnie dodaj pokruszone ciasteczka oreo i wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wysyp przygotowany spód z oreo i równo je rozprowadź. Na wierzch wylej masę serową i wyrównaj. Piecz w temp.180 stopni przez 30 minut. Wyjmij po 30 minutach na 10 minut poza piekarnik. Po 10 minutach gdy ciasto przestygło ponownie je wsadź na kolejne 30 minut i gotowe. Kiedy ciasto będzie stygło przygotuj polewę. Nad kąpielą wodną roztop połamaną czekoladę z dodatkiem mleka. Gotową polewą polej wierzch przestudzonego sernika i udekoruj ciasteczkami oreo. Gotowy serniczek wstaw do lodówki na 2-3 godz do stężenia polewy.
Porady
ważne wy wszystkie składniki miały temperaturę pokojową
Komentarze