Sernik oreo

4.51 (158 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest obłędnie pyszny, kremowy i wilgotny. Po prostu niebiański w smaku. Masa serowa wprost rozpływa się w ustach.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:

    100 g margaryny - tj. 2/5 kostki margaryny
    200 g ciasteczek oreo
    2 łyżki wody

    Masa serowa:

    150 g margaryny - tj. 3/5 kostki margaryny
    1 kg twarogu sernikowego
    200 g cukru
    5 dużych jajek
    3 duże opakowania budyniu śmietankowego
    400 ml jogurtu greckiego
    100 g ciasteczek oreo

    Polewa:

    150 g czekolady deserowej
    3-4 łyżki mleka
    100 g ciasteczek oreo
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik OREO 1. 2/5 margaryny do pieczenia roztop w rondelku z dodatkiem wody i przestudź. Ciasteczka oreo drobno pognieść i wymieszać z roztopioną wcześniej margaryna z dodatkiem wody.
    Całe jajka bez oddzielania żółtek od białek ubij wraz z cukrem na puch. Dodaj ser, 3/5 miękkiej margaryny, jogurt grecki oraz wsyp budyń. wymieszaj. Następnie dodaj pokruszone ciasteczka oreo i wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wysyp przygotowany spód z oreo i równo je rozprowadź. Na wierzch wylej masę serową i wyrównaj. Piecz w temp.180 stopni przez 30 minut. Wyjmij po 30 minutach na 10 minut poza piekarnik. Po 10 minutach gdy ciasto przestygło ponownie je wsadź na kolejne 30 minut i gotowe. Kiedy ciasto będzie stygło przygotuj polewę. Nad kąpielą wodną roztop połamaną czekoladę z dodatkiem mleka. Gotową polewą polej wierzch przestudzonego sernika i udekoruj ciasteczkami oreo. Gotowy serniczek wstaw do lodówki na 2-3 godz do stężenia polewy.

Porady

ważne wy wszystkie składniki miały temperaturę pokojową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować