1.Ciasteczka dokładnie rozkruszamy na pyłek w blenderze kielichowym lub w malakserze. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone ciastka i miksujemy do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wysypujemy masę ciasteczkową, dokładnie ugniatamy i odstawiamy do lodówki.
2.Masa serowa: Ciastka łamiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania jasnej i puszystej masy. Twaróg miksujemy z masą jajeczną, masą z ciastek oreo( tych użytych do spodu) i budyniem do połączenia się składników. Następnie stopniowo wlewamy śmietankę, i krótko miksujemy na wolnych obrotach . Dodajemy połamane ciastka i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Masę serową wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy 70 minut, studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.
3.Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywną pianę, pod sam koniec dodajemy cukier puder i wlewamy ostudzoną żelatynę. Masę śmietanową odstawiamy na 10 minut do lodówki aby masa nieco stężała. Na wierzchu rozsmarowujemy kilka łyżek masy śmietanowej, a resztę masy wkładamy do rękawa cukierniczego. Na cieście wyciskamy dekoracyjne rozetki, i dekorujemy połówkami ciastek Oreo.
Komentarze