Sernik ''oczy krokodyla''

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik pieczony z przełożonymi biszkopcikami. Sernik też z pianką agrestową i galaretką. Zdjęcie podpatrzyłam u Klementynki, ale przepis i nazwę sama stworzyłam. Ciasto niby Usta Adama, tutaj jako sernik. Rodzinie bardzo smakował i spodobał się.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 14,02,2024
    SPÓD:
    -300 g. małych biszkopcików
    -ok. 150 g. powideł śliwkowych

    MASA SEROWA:
    -1,5 kg. sera z wiaderka
    -7 żółtek
    -100 g. cukru do żółtek
    -300 ml. mleka
    -4 budynie waniliowe
    -150 ml. oleju
    -7 białek
    -100 g. cukru do białek
    -szczypta soli

    PIANKA AGRESTOWA:
    -700 ml. wody
    -3 galaretki agrestowe
    -500 ml. mleka zagęszczonego, niesłodzone 7,5 %

    GALARETKA:
    -200 ml. wody
    -1 galaretka agrestowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z galaretka Serniki

Sernik ''oczy krokodyla'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik ''oczy krokodyla'' 1. spód- Biszkopciki smarować powidłami i układać po dwa. Najpierw blaszkę 30x40, wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Sernik ''oczy krokodyla'' 2. masa- Żółtka utrzeć z cukrem a potem z serem. Budynie rozmieszać w mleku i dodać do sera. Zmiksować dolewając też olej. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Porcjami dodawać do sera, mieszając teraz łopatką. Nie mieszać za długo, żeby sernik nie opadł. Ok. 3 części masy, porozlewać równomiernie po biszkopcikach. Delikatnie postukać blaszką, żeby masa rozlała się między ciastka. Potem rozlać resztę masy, ale też równomiernie, już nie stukać, tylko rozsmarować.
  • Sernik ''oczy krokodyla'' 3. Piec ok. 60-70 min. w 175 *C. Pod koniec pieczenia, można przykryć papierem do pieczenia. Sernik, odstawić do wystygnięcia.
  • Sernik ''oczy krokodyla'' 4. pianka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Mleczko ubić, dolewając po trochu galaretki. Wylać równomiernie na zimny sernik i rozsmarować.
  • Sernik ''oczy krokodyla'' 5. galaretka- Tą galaretkę rozpuścić tak samo jak poprzednie. (ja wszystkie razem rozpuściłam, potem odlałam 1 szklankę na kratkę. ) Lekko tężejącą galaretkę przelać do buteleczki z dziobkiem i polać po piance w kratkę. Sernik schłodzić.
  • Sernik ''oczy krokodyla'' 6. Sernik, kroić ciepłym i ostrym nożem.
  • Sernik ''oczy krokodyla'' 7. Sernik, przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować