Ciasto z kremem z mango i żelką. Ciasto wyszło tortowe pyszne, delikatne o smaku owocowym.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
03,04,2024
BISZKOPT BUDYNIOWY:
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. budyniu śmietankowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml. oleju
KREM Z MANGO:
-500 ml. śmietanki 30 %
-400 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-30 g. cukru pudru
-425 g. pulpy z mango (z puszki)
-32 g. żelatyny
-ok. 150 ml. wody
ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
-1 puszka brzoskwiń 820 g
-20 g. żelatyny+50 ml. wody
-1 galaretka brzoskwiniowa+200 ml. wody
Ciasto biszkoptowe z mango i żelką brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopt upiec w blaszce 30x40.
2.Po ostygnięciu zdrapać skórkę z biszkoptu, aby warstwy się nie odklejały. Biszkopt ułożyć w tej samej blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej.
3.krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serkiem, jogurtem, pudrem, musem z mango ubić do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną, ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt i schłodzić.
4.żelka- Żelatynę zalać 50 ml. wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie napęczniałą żelatynę. Brzoskwinie wyjąć z puszki i zblendować na mus. Razem połączyć z syropem i galaretką. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać na zastygnięty krem w blaszce i ponownie schłodzić.
5.Ciasto przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze