Balladyna z malinami na herbatnikach bez pieczenia

4.4 (5 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto, które nie wymaga pieczenia. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 400 g herbatników kakaowych

    ok 400 g herbatników jasnych

    puszka kajmaku (400 g)



    Masa serowa:

    200 ml zimnej śmietanki 30%

    1 kg sera na serniki z wiaderka

    ok 1/2 szkl cukru pudru

    kilka kropel ekstraktu waniliowego

    2,5 łyżki żelatyny

    1/3 szkl mleka



    2 galaretki malinowe

    ok 400g malin
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Balladyna z malinami na herbatnikach bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki malinowe rozpuścić w 700ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.

    Żelatynę wymieszać z mlekiem, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Lekko podgrzać do rozpuszczenia (nie gotować!) i lekko przestudzić.

    W misce ubić śmietankę, dodać ser, cukier puder, ekstrakt waniliowy i krótko zmiksować. Wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę, szybko zmiksować.

    Formę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć warstwę herbatników kakaowych, wylać połowę masy serowej i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Posmarować kajmakiem, przykryć herbatnikami i wylać pozostałą masę serową. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki. Gdy galaretka malinowa zacznie tężeć, ułożyć na cieście maliny i zalać galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować