Sernik kajmakowy, na ciemnym biszkopcie. Sernik z OREO i herbatnikami- kulkami o smaku Karmelu w czekoladzie. Sernik z czekoladową galaretką, wyszedł pyszny i ładny.
1 godz. 39 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
03,04,2024
BISZKOPT BUDYNIOWY:
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. budyniu czekoladowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml. oleju
KREM SEROWO-KAJMAKOWY:
-1 kg. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-460 g. Kajmaku
-35 g. żelatyny
-150 ml. wody
-6 szt. OREO
-130 g. herbatników- kulek w czekoladzie
GALARETKA CZEKOLADOWA:
-3 galaretki malinowe
-900 ml. wody
-200 g. mlecznej czekolady
-150 ml. śmietanki 30 %
-100 g. masła
Sernik na zimno z ciasteczkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopt upiec w blaszce 30x40.
2.Po ostygnięciu zdrapać skórkę z biszkoptu, aby warstwy się nie odklejały. Biszkopt ułożyć w tej samej blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej.
3.krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serem i Kajmakiem, ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać pokruszone Oreo i kulki ciasteczkowe, wymieszać i wylać na biszkopt. Ciasto schłodzić do zestalenia kremu.
4.galaretka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie tężeć to wylać do blaszki na krem. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce, parę godzin ale najlepiej na całą noc.
Komentarze