Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat

3.67 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 59 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort duży, prostokątny z 3 biszkoptami, 3 kremami i 2 żelkami. Tort z dripem i udekorowany kwiatkami i listkami z masy z mleka w proszku.
Takie dwa torty w odstępie 1 dniowym zrobiłam, na przyjęcia urodzinowe w rodzinie.

  • 2 godz. 59 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 16,04,2024
    Składniki na 1 tort:
    BISZKOPT : 3x:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -50 ml. oleju

    NASĄCZENIE:
    -sok pomarańczowy

    I/ KREM CZEKOLADOWY:
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -300 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -250 g. sera z wiaderka
    -50 g. cukru pudru
    -15 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    ŻELKA MALINOWA:
    -500 ml. frużeliny z malin
    -300 ml. przegotowanej wody
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -200 ml. wody do galaretki
    -1 galaretka malinowa

    II/ KREM STRACIATELLA:
    -300 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -250 g. sera z wiaderka
    -50 g. cukru pudru
    -15 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody
    -50 g. tartej gorzkiej czekolady

    III/ KREM Z MANGO:
    -425 g. pulpy z mango
    -250 g. serka mascarpone
    -250 g. sera z wiaderka
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -1 puszka brzoskwiń w syropie (800 ml)
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -200 ml. wody do galaretki
    -1 galaretka brzoskwiniowa

    KREM Z MILKY WAY:
    -400 g. masła
    -400 g. mleka skondensowanego, słodzonego

    DRIP-CAKE:
    -500 g. białej czekolady
    -ok. 170 ml. śmietanki 30 %

    DEKORACJE Z MLEKA W PROSZKU:
    -500 g. domowej masy z mleka w proszku
    -barwnik jadalny, złoty i czerwony
    -świeczka i toper- nie jadalne
Wystaw ocenę:

3.67 (9 ocen)

Tort jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 1. biszkopt- Biszkopty upiec w blaszce 30x40 cm. 3 szt. Biszkopty dobrze jest, upiec dzień wcześniej. Przed składaniem tortu, koniecznie zdjąć skórkę z biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniu warstw.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 2. Przygotować blaszkę 30x40 cm. Zabezpieczyć wyższym rantem i papierem. Włożyć tam biszkopt i trochę nasączyć.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 3. krem 1- Najpierw rozpuszczamy czekoladę w śmietance, nad parą. Studzimy i schładzamy przynajmniej godz. w lodówce. Można to zrobić, dzień wcześniej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę czekoladową z serem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować. Blaszkę schłodzić.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 4. żelka malinowa- Żelatynę rozmieszać z 50 ml. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Następnie rozpuścić tam napęczniałą żelatynę. Frużelinę uzupełnić, do 800 ml. przegotowaną wodą i połączyć z galaretką z żelatyną. Dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Od czasu do czasu przemieszać. Tężejącą żelkę wylać do blaszki równomiernie na krem. Blaszkę schłodzić do zestalenia żelki.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 5. krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem, z tym że czekoladę tartą wmieszać na koniec po zmiksowaniu z żelatyną. Krem wylać równomiernie po żelce i rozsmarować.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 6. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć, ten można mocniej.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 7. krem 3- Postąpić jak z poprzednimi, lecz zamiast czekolady i śmietanki, dodać pulpę z mango.
    Krem wylać równomiernie po biszkopcie. Blaszkę schłodzić.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 8. żelka brzoskwiniowa- Brzoskwinie wyjąć z puszki i zblendować na mus. Uzupełnić syropem z puszki. Następnie postąpić jak z poprzednią żelką. Gotową wylać na krem z mango i na chwilę schłodzić w lodówce.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 9. Na jeszcze nie całkiem zastygniętej żelce, ułożyć 3 biszkopt, lecz dołem do góry. Blaszkę z przełożonymi biszkoptami, schłodzić na całą noc w lodówce.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 10. Po schłodzeniu, zdjąć blaszkę z rantem i papierem. Zrobić kleks z kremu z tynku, na biszkopcie. Przykryć grubszą podkładką do tortów. Odwrócić tort ''do góry nogami''. Ale trzeba uważać podczas odwracania, żeby nie wyślizgnął się.(taki duży tort odwrócić najlepiej w dwie osoby).
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 11. Boki wyrównać, odcinając nierówności.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 12. tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego o temperaturze pokojowej. Masą posmarować cienko tort, zgarniając wszystkie okruszki biszkoptu. Potem posmarować grubiej i wyrównać.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 13. drip-cake- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Polewę przelać do buteleczki z dziobkiem, albo lać '' łyżka za łyżką''. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztę polewy wylać na górę i szybko rozsmarować. Tort schłodzić.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 14. Wcześniej zrobić dekoracje z masy z mleka w proszku, albo jak kto woli, plastycznej.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 15. Dekoracje rozłożyć, na próbę.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 16. Dekoracje na 40-Rubinowe Lata, pomalować niektóre, na złoto a część na czerwono.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 17. Dekoracje na 50- Złote Lata, pomalować większość na złoto.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 18. Udekorować tort na 40- urodziny.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 19. Udekorować tort na 50- urodziny.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 20. Tort przetrzymywać w lodówce.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 21. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny na 40 i 50 lat 22. Porcja.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować