Sernik pieczony, na ciemnym spodzie, typu szachownica. Sernik z pianką galaretkową, wyszedł kolorowy i pyszny.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
26.05.2023
CIASTO OLEJOWE:
-6 jajek
-200 g. cukru
-1 cukier waniliowy
-400 g. mąki
-20 g. kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-140 g. mleka
-150 g. oleju
MASA SEROWA:
-1 kg. sera śmietankowego
-4 jajka
-200 g. cukru
-2 budynie waniliowe
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PIANKA TRUSKAWKOWA:
-3 galaretki truskawkowe
-900 ml. wody
-411 g. mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5 %
Sernik na cieście olejowym z pianką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto- Jajka zmiksować z cukrem do białości. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać już szpatułką. W trakcie mieszania, dolewać mleko. Na koniec dodać olej i wymieszać, ale nie za długo. Wylać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia.
2.masa serowa- Jajka zmiksować z cukrem a potem serem. Przesiać tam budynie, dodać ekstrakt i zmiksować. Nalewać pasami do blaszki na ciasto, w szachownicę. Trzonkiem noża, poprzeciągać ser, raz do góry a raz w dół.
3.Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
4.pianka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Wystudzić do lekkiego tężenia. Mleko ubijać, dolewając galaretkę. Wylać na zimny sernik i schłodzić.
Komentarze