Sernik pieczony na herbatnikach. Sernik wyszedł pyszny, rodzinie bardzo smakował.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
09,01,2024
SPÓD:
-30 szt. herbatników
MARMOLADA:
-290 g. powideł śliwkowych
MASA SEROWA:
-1 kg. sera z wiaderka
-400 g. jogurtu greckiego
-8 jajek
-200 g. cukru
-1 cukier waniliowy
-160 g. mleka w proszku
-4 budynie waniliowe
-380 ml. mleka
-80 ml. oleju
LUKIER:
-200 g. cukru pudru
-1 łyżka soku z cytryny
-trochę gorącej wody
Sernik piankowy z mlekiem w proszku na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód- Na blaszkę 25x38, wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć ściśle herbatniki.
2.Posmarować powidłami.
3.masa- Jajka zmiksować z cukrem do białości. Porcjami dodawać ser z jogurtem i miksować, ale już na niższych obrotach miksera. Budynie wymieszać z mlekiem, tak żeby nie było żadnych grudek. Można przelać przez sitko do masy serowej i wymieszać. Na koniec dodać olej i delikatnie wmieszać. Masa będzie rzadka. Przelać ostrożnie do blaszki po herbatnikach. Uważać, żeby żaden się nie podniósł.
4.Piec w nagrzanym piekarniku do 175 *, ok. 1 godz. Sernik dobrze jest ostudzić w wyłączonym piekarniku i otwartych drzwiczkach.
5.lukier- Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny. Dodawać po troszku przegotowanej i gorącej wody. Ucierać do lejącej papki, ale nie za rzadkiej ani za gęstej. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zimny sernik w kratkę.
Komentarze