Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowo-pomarańczowym. Ciasto z biszkoptami z galaretką i w czekoladzie. Ciasto też z kremem serowym, wyszło delikatne i pyszne.
1 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
10,03,2024
BISZKOPT:
-5 jajek
-180 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml. oleju
KREM BUDYNIOWO-POMARAŃCZOWY:
-1 l. mleka
-100 g. cukru
-3 budynie waniliowe
-1 galaretka pomarańczowa
-50 g. masła
CIASTKA:
-500 g. Delicji z galaretką i w czekoladzie
MASA SEROWO-JOGURTOWY:
-1 kg. sera z wiaderka
-100 g. cukru pudru
-400 g. jogurtu greckiego
-25 g. żelatyny
-ok.125 ml. wody
Biszkoptowe z kremem budyniowym i serowym z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopt upiec w blaszce 30x40.
2.Z biszkoptu zdrapać skórkę. Ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej wyścielanej papierem.
3.budyń-Na mleku, ugotować budyń z cukrem. Odstawić i zaraz wsypać tam galaretkę i mieszając rozpuścić. Potem dodać masło i wymiesza do jego rozpuszczenia. Ostudzić, do letniego, często mieszając. Rozlać równomiernie na biszkopt i rozsmarować.
4.ciasteczka- Poukładać biszkopciki na budyniu.
5.krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser zmiksować z pudrem i jogurtem do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę, ale nie za gorącą ani za zimą. Cały czas miksując, ale nie za długo. Wylać równomiernie po ciasteczkach i rozsmarować.
6.góra- Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej i rozsypać na kremie. Ciasto schłodzić. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Komentarze