Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem

4.5 (176 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taki oszukany sernik zawsze super sprawdza się na wszystkich letnich imprezach, u nas w domu ulubiona wersja to z truskawkami lub z brzoskwiniami, a dziś postanowiłam wykorzystać rabarbar i to był strzał w dziesiątkę . Pewnie niektórzy pomyślą co to za sernik bez sera, a powiem Wam, że całkiem dobry ten sernik :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm

    Ciasto kruche:

    3 szkl. mąki tortowej typ 450
    6 żółtek
    250 g masła lub margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szkl. cukru
    2 płaskie łyżki cukru z wanilią
    szczypta soli

    Masa jogurtowa:

    1200 g jogurtu greckiego lub naturalnego, ale gęstego
    1 szkl. cukru
    6 białek
    szczypta soli
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    kilka kropli ekstraktu z wanilii

    Dodatkowo:

    1 kg rabarbaru
    1 sucha truskawkowa galaretka
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik. 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą część wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
    Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułożyć pokrojony na mniejsze kawałki i wymieszany z suchą galaretką truskawkową rabarbar – lepsze będą cieńsze łodygi.
  • Sernik. 2. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód z rabarbarem.
    Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Sernik. 3. Piec ok. 50 min. w temp. 180 C.
    Po upieczeniu uchylić delikatnie piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia, gdy ostygnie wstawić na noc do lodówki.
    Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Rabarbar można zastąpić ulubionymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Rabarbar Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować