Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem

  • wyświetlono: 1932 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Taki oszukany sernik zawsze super sprawdza się na wszystkich letnich imprezach, u nas w domu ulubiona wersja to z truskawkami lub z brzoskwiniami, a dziś postanowiłam wykorzystać rabarbar i to był strzał w dziesiątkę . Pewnie niektórzy pomyślą co to za sernik bez sera, a powiem Wam, że całkiem dobry ten sernik :-)

Zdjęcie do publikacji.
  • 24 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 25×36 cm

Ciasto kruche:

3 szkl. mąki tortowej typ 450
6 żółtek
250 g masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół szkl. cukru
2 płaskie łyżki cukru z wanilią
szczypta soli

Masa jogurtowa:

1200 g jogurtu greckiego lub naturalnego, ale gęstego
1 szkl. cukru
6 białek
szczypta soli
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropli ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

1 kg rabarbaru
1 sucha truskawkowa galaretka

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem

  • Sernik.1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą część wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
    Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułożyć pokrojony na mniejsze kawałki i wymieszany z suchą galaretką truskawkową rabarbar – lepsze będą cieńsze łodygi.
  • Sernik.2. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód z rabarbarem.
    Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Sernik.3. Piec ok. 50 min. w temp. 180 C.
    Po upieczeniu uchylić delikatnie piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia, gdy ostygnie wstawić na noc do lodówki.
    Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Rabarbar można zastąpić ulubionymi owocami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieCiastosernikDeserkruche ciastojogurt greckiRabarbarGrillsernik bez seraciasto sezonowe

Komentarze

Podobne przepisy

KRÓWKOWY SERNIK Z JOGURTAMI GRECKIMI

Dodane przez: Babcia Tereska

KRÓWKOWY SERNIK Z JOGURTAMI GRECKIMI

Sernik na kruchym spodzie o smaku...

Bez-sernik z masłem orzechowym

Dodane przez: weronia1991

Bez - Sernik na zimno z masłem orzechowym...

Ciasto mimo iż nazwałam sernikiem...

Sernik

Dodane przez: joanna1974

Sernik z pieczonym rabarbarem

Pieczony sernik na cieście kruchym...

SERNIK CYTRYNOWY Z JOGURTÓW GRECKICH

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK CYTRYNOWY Z JOGURTÓW GRECKICH

Uwielbiamy taki sernik, często...

SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH Z CZEKOLADOWYM CIASTEM

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH Z CZEKOLADOWYM...

Niby sernik, ale z jogurtów greckich....

Oszukany sernik z rabarbarem

Dodane przez: joanna30

Oszukany sernik z rabarbarem

Kruche ciasto w połączeniu ze śmietankową...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE