Sernik na jogurtach greckich ze śliwkami

4.48 (189 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gwarantuje, że znika bardzo szybko, dlatego polecam od razu zrobić z podwójnej porcji. W sezonie letnim bardzo lubimy ten rodzaj sernika na jogurtach greckich, jest lekki i bardzo smaczny. Jogurty można mieszać, czasem robię też na jogurtach naturalnych w zależności od tego co mam pod ręką. Jeśli chodzi o owoce, to robiłam go już tyle razy i za każdym razem z innymi, w tym roku z rabarbarem, truskawkami, a teraz przyszedł czas na śliwki. Wersja ze śliwkami to zdecydowanie mój faworyt.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25×30 cm

    Ciasto Kruche:

    1,5 szkl. mąki pszennej tortowej typ 450
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szkl.cukru
    mały cukier waniliowy
    pół kostki masła lub margaryny
    3 żółtka szczypta soli

    Masa Serowa:

    4 białka
    szczypta soli
    2 duże jogurty greckie po 400 g
    1 jogurt naturalny 400 g
    większe pół szkl. cukru
    budyń biszkoptowy (waniliowy lub śmietankowy)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    kilka kropli ekstraktu z wanilii

    Dodatkowo:

    8 większych śliwek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik na jogurtach greckich ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik. 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą część wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
    Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułożyć przekrojone na pół śliwki bez pestek.
    W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód.
    Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
    Piec ok. 50 min. w temp. 180 C.
    Po upieczeniu uchylić delikatnie piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia.
    Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Śliwki można zastąpić ulubionymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Owoce Ser biały Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować