Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami.

  • wyświetlono: 5349 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Delikatny i puszysty a do tego bardzo łatwy w przygotowaniu,zaskoczysz tym sernikiem nie tylko teściową;-)

Zdjęcie do publikacji.
  • 60min

Składniki

Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
250 gramów margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 płaskie łyżki cukru z wanilią
szczypta soli
Masa serowa:
1200 gramów jogurtu greckiego
1 pełna po brzegi szklanka cukru
6 białek
szczypta soli
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
2 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami.

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki.
    Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno oraz boki wylepiamy większą częścią ciasta, nakłuwamy widelcem.
    Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
    Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem.
    Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie, mieszamy łyżką.
    Masę jogurtową wylewamy na podpieczony i schłodzony spód.
    Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i na wierzch ścieramy je na dużych oczkach.
    Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do zarumienienia ciasta na wierzchu.
    Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem,lub robimy lukier wedle uznania.

Porady

Przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek, po upływie wyżej wymienionego czasu uchylamy je delikatnie i schładzamy ciasto przez 60 minut, następnie wyjmujemy je na blat.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikjogurt greckibrzoskwinie

Komentarze

Podobne przepisy

Bezglutenowy Styropian- fit sernik na jogurtach

Dodane przez: AnkaFiranka

Bezglutenowy Styropian- fit sernik na jogurtach...

Lato za pasem więc dziś przepis...

sernik

Dodane przez: Cukiereczek

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Idealne ciasta na lato to właśnie...

image-1u5y1fg

Dodane przez: izaa_a

sernik z jogurtów greckich

ciasto bardzo smaczne choć muszę...

image-1o1ur0p

Dodane przez: junior216

Sernik na jogurtach

Bardzo prosty szybki i tani placek...

Sernik z jogurtów greckich

Dodane przez: Anitka0804

Sernik z jogurtów greckich

kto by pomyślał z jogurtów wychodzi...

Sernik z jogurtów greckich

Dodane przez: alaaa

Sernik z jogurtów greckich

Sernik bez sera a jaki pyszny....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE