Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem.

wyświetlono: 246 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Taki oszukany sernik zawsze super sprawdza się na wszystkich letnich imprezach, u nas w domu ulubiona wersja to z truskawkami lub z brzoskwiniami, a z rabarbarem również bardzo lubimy. Pewnie niektórzy pomyślą co to za sernik bez sera, a powiem Wam, że całkiem dobry ten sernik.

opublikowany: 21.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm

    Ciasto kruche:

    3 szkl. mąki tortowej typ 450
    6 żółtek
    250 g masła lub margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szkl. cukru
    2 płaskie łyżki cukru z wanilią
    szczypta soli

    Masa jogurtowa:

    1200 g jogurtu greckiego lub naturalnego, ale gęstego
    1 szkl. cukru
    6 białek
    szczypta soli
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    kilka kropli ekstraktu z wanilii

    Dodatkowo:

    1 kg rabarbaru
    1 sucha truskawkowa galaretka
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą część wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
    Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułożyć pokrojony na mniejsze kawałki i wymieszany z suchą galaretką truskawkową rabarbar – lepsze będą cieńsze łodygi.
    W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód z rabarbarem.
    Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
    Piec ok. 50 min. w temp. 180 C.

    Po upieczeniu uchylić delikatnie piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia, gdy ostygnie wstawić na noc do lodówki.
    Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!!!

Porady

Przepis krok po kroku na moim kanale YT: https://youtu.be/sKAFujgpkBY Do ciasta możesz użyć dowolne ulubione owoce sezonowe.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE