Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem.

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taki oszukany sernik zawsze super sprawdza się na wszystkich letnich imprezach, u nas w domu ulubiona wersja to z truskawkami lub z brzoskwiniami, a z rabarbarem również bardzo lubimy. Pewnie niektórzy pomyślą co to za sernik bez sera, a powiem Wam, że całkiem dobry ten sernik.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm

    Ciasto kruche:

    3 szkl. mąki tortowej typ 450
    6 żółtek
    250 g masła lub margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szkl. cukru
    2 płaskie łyżki cukru z wanilią
    szczypta soli

    Masa jogurtowa:

    1200 g jogurtu greckiego lub naturalnego, ale gęstego
    1 szkl. cukru
    6 białek
    szczypta soli
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    kilka kropli ekstraktu z wanilii

    Dodatkowo:

    1 kg rabarbaru
    1 sucha truskawkowa galaretka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą część wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
    Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułożyć pokrojony na mniejsze kawałki i wymieszany z suchą galaretką truskawkową rabarbar – lepsze będą cieńsze łodygi.
    W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód z rabarbarem.
    Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
    Piec ok. 50 min. w temp. 180 C.

    Po upieczeniu uchylić delikatnie piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia, gdy ostygnie wstawić na noc do lodówki.
    Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!!!

Porady

Przepis krok po kroku na moim kanale YT: https://youtu.be/sKAFujgpkBY Do ciasta możesz użyć dowolne ulubione owoce sezonowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować