Sernik bez sera na jogurtach greckich

4.49 (174 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jako dodatek do popołudniowej kawy lub na deser polecam pyszny wilgotny sernik bez sera z jogurtów greckich :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Kruchy spód:
    2 szklanki mąki
    3/4 kostki masła
    1 jajko
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyzeczki kakao



    2.Masa jogurtowa :
    dwa duze opakowania jogurtu greckiego czyli 800 g .
    5 jajek
    3/4 szkl cukru
    1/2 szkl. oleju
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    2 budynie waniliowe bez cukru ( na 1/2 l mleka )
    sok z 1/2 cytryny

    -----------------------------
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik bez sera na jogurtach greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią połączyć , dodac drobno posiekane masło , jajko i zagnieśc ciasto.Ciasto rozwałkować, przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem by ciasto sie nie wybrzuszyło podczas pieczenia
    .Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.
    2.Masa jogurtowa:
    Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt waniliowy, budyń w proszku oraz olej, sok z cytryny, jogurt i zmiksować na wolnych obrotach.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie
    wymieszać z masą.

    3. Wylać masę sernikowo-jogurtową na lekko podpieczony , wystudzony spód.
    Całość piec około 50 minut w temp. 170 st (termoobieg) Sprawdzić
    patyczkiem w środku , czy ciasto jest już upieczone. Wystudzić .
    Przed podaniem wierzch sernika posypać obficie cukrem pudrem.

Porady

blacha 25 na 35.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować