Sernik królewski.

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto serowe na ciemnym cieście z kruszonką.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 szklanki mąki
    200 g masła
    200 ml cukru pudru
    3 łyżki kakao
    3 żółtka
    3 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli.
    Na masę serową:
    1 kg sera półtłustego
    200 g miękkiego masła
    1 szklanka cukru
    6 jajek
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    kilka kropli zapachu cytrynowego lub pomarańczowego
    10 dag rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik królewski. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i masło, całość siekamy nożem.
    Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy kruche ciasto.
    Ciasto dzielimy na dwie części i odkładamy do lodówki.
    Ser przekręcamy w maszynce do mięsa i przecieramy przez sito.
    Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem i żółtkami.
    Następnie do masy dodajemy zmielony ser, proszek budyniowy, aromat i rodzynki, całość dokładnie mieszamy.
    Następnie dokładnie ubijamy białka ze szczyptą soli.
    Ubite na sztywno białka przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy dużą łyżką.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkruszamy na niej pierwszą część ciasta
    Wyrobioną masę serową przekładamy na rozkruszone ciasto i wygładzamy.
    Resztę ciasta znów równomiernie rozkruszany na wierzchu masy serowej.
    Pieczemy w temp. 180 – 200°C, 45 – 60 min.
    Po upieczeniu zostawiamy ciasto do ostygnięcia w piekarniku (najpierw z zamkniętym, potem z uchylonymi drzwiami).

Porady

Przed podaniem możemy ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Cukier Kakao Mąka pszenna Masło Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować