Na ciasto:
3 szklanki mąki
200 g masła
200 ml cukru pudru
3 łyżki kakao
3 żółtka
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli.
Na masę serową:
1 kg sera półtłustego
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
6 jajek
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
kilka kropli zapachu cytrynowego lub pomarańczowego
10 dag rodzynek
Sernik królewski. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i masło, całość siekamy nożem.
Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części i odkładamy do lodówki.
Ser przekręcamy w maszynce do mięsa i przecieramy przez sito.
Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem i żółtkami.
Następnie do masy dodajemy zmielony ser, proszek budyniowy, aromat i rodzynki, całość dokładnie mieszamy.
Następnie dokładnie ubijamy białka ze szczyptą soli.
Ubite na sztywno białka przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy dużą łyżką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkruszamy na niej pierwszą część ciasta
Wyrobioną masę serową przekładamy na rozkruszone ciasto i wygładzamy.
Resztę ciasta znów równomiernie rozkruszany na wierzchu masy serowej.
Pieczemy w temp. 180 – 200°C, 45 – 60 min.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto do ostygnięcia w piekarniku (najpierw z zamkniętym, potem z uchylonymi drzwiami).
Porady
Przed podaniem możemy ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze