REKLAMA

Sernik królewski

wyświetlono: 5678 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Klasyka gatunku. Idealny na co dzień i od święta. Wprost rozpływa się w ustach.

opublikowany: 16.04.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz.
  • Średni

Składniki:

  • blacha 25x40

    CIASTO KAKAOWE

    3 czubate szklanki mąki tortowej
    4 łyżki kakao
    1,5 szklanki cukru
    2 łyżki proszku do pieczenia
    200 g masła prawdziwego
    4 żółtka
    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1 cukier waniliowy

    MASA SEROWA

    1 kg sera z wiaderka
    400 g kwaśnej śmietany 18%
    6 jajek + 4 białka pozostałe z robienia ciasta kakaowego
    3 budynie waniliowe
    2 szklanki cukru
    250 g margaryny w temperaturze pokojowej
    fiolka aromatu waniliowego
    fiolka aromatu pomarańczowego

    trochę masła i bułki tartej do wysmarowania formy
Ocena:

(średnia 4.49 z 160 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Sernik królewski?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KAKAOWE
    Wsypujemy wszystkie suche składniki do miski, dodajemy żółtka, siekamy zimne masło nożem, wlewamy śmietanę. Ciasto dokładnie zagniatamy aż zamieni się w jednolitą zwartą kulę. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 równe części. Owijamy folią i wkładamy na CONAJMNIEJ godzinę do zamrażarki.
  • 2. MASA SEROWA

    Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy margarynę i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy resztę składników (prócz białek) i miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mieszając łyżką łączymy je z masą serową.
  • 3. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na tarce o grubych oczkach na spód blachy ścieramy pierwszą część ciasta kakaowego. Na to wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.
  • 4. Sernik pieczemy 1,5-2 godziny w 180 stopniach.
    (czas się różni w zależności od piekarnika, generalnie środek ciasta ma przy wyjmowaniu nie ,,latać,, jak galaretka, wtedy mamy pewność że ciasto jest dopieczone)
    Gdyby wierzch za bardzo nam się spiekał, przykrywamy go na ostatnie pół godziny np. papierem do pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE