1 kg sera z wiaderka
400 g kwaśnej śmietany 18%
6 jajek + 4 białka pozostałe z robienia ciasta kakaowego
3 budynie waniliowe
2 szklanki cukru
250 g margaryny w temperaturze pokojowej
fiolka aromatu waniliowego
fiolka aromatu pomarańczowego
Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KAKAOWE
Wsypujemy wszystkie suche składniki do miski, dodajemy żółtka, siekamy zimne masło nożem, wlewamy śmietanę. Ciasto dokładnie zagniatamy aż zamieni się w jednolitą zwartą kulę. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 równe części. Owijamy folią i wkładamy na CONAJMNIEJ godzinę do zamrażarki.
2.MASA SEROWA
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy margarynę i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy resztę składników (prócz białek) i miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mieszając łyżką łączymy je z masą serową.
3.Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na tarce o grubych oczkach na spód blachy ścieramy pierwszą część ciasta kakaowego. Na to wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.
4.Sernik pieczemy 1,5-2 godziny w 180 stopniach.
(czas się różni w zależności od piekarnika, generalnie środek ciasta ma przy wyjmowaniu nie ,,latać,, jak galaretka, wtedy mamy pewność że ciasto jest dopieczone)
Gdyby wierzch za bardzo nam się spiekał, przykrywamy go na ostatnie pół godziny np. papierem do pieczenia.
Komentarze