sernik królewski

  • wyświetlono: 1269 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sernik królewski to zdecydowanie jedno z naszych ulubionych ciast do którego wraca się bardzo często bez względu na okazję. Sernik na startym, kakaowym cieście kruchym, pokryty również tym samym ciastem. Masa serowa jest delikatna, wilgotna i aromatyczna. Nadaje się zarówno na Święta Wielkanocne, Bożego Narodzenia jak i urodziny, imieniny czy inne. Polecam!

tasty-and-fit
  • 11 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto kruche:
400g mąki pszennej
40g kakao
200g masła lub margaryny
100g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu naturalnego
Masa serowa:
1kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
4 jajka
150g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
opcjonalnie - skórka starta z połowy pomarańczy
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

sernik królewski

  • 1. Zaczynamy od ciasta kruchego. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kakao, pokrojone na małe kawałeczki masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i jogurt. Całość zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. pół h lub lodówki na około 3h.

    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Zaciskamy obręcz tortownicy. Jedną część ciasta zagniatamy ponownie aby zmiękło, rozwałkowujemy i wyklejamy boki. Drugą część ścieramy na tarce o grubych oczkach tak aby pokryć całe dno tortownicy. Blaszkę dokładamy do lodówki.

    Teraz czas na masę serową. Jajka miksujemy z cukrem i szczyptą soli aż zrobią się białe. Dodajemy ser, budyń w proszku i skórkę pomarańczy. (można białka oddzielić od żółtek i ubić same białka, dodając je na końcu do masy serowej, wtedy masa będzie bardziej puszysta). Całość miksujemy przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia składników, nie za długo. Jeśli miksujemy za długo dużo powietrza dostaje się do masy, wtedy sernik mocno wyrośnie podczas pieczenia ale równie szybko opadnie.

    Masę serową przekładamy do tortownicy, na wierzch ścieramy trzecią część ciasta.

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 60 min 180 st. Sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy wystygnie wkładamy go do lodówki najlepiej na noc. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastourodzinysernikświętaimprezaimieninysernik królewski

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik królewski z brzoskwiniami

Dodane przez: jolao

Sernik królewski z brzoskwiniami

Kruche kakaowe ciasto na zewnątrz...

Sernik królewski-pyszny i prosty

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sernik królewski z rodzynkami-pyszny i prosty

Mój faworyt jeśli chodzi o serniki....

JABŁECZNIK  KRÓLEWSKI

Dodane przez: Mariola123

JABŁECZNIK KRÓLEWSKI

Jabłecznik królewski jest tak pyszny...

szarlotka królewska

Dodane przez: Nina80

szarlotka królewska

szarlotka królewska pięknie wygląda,...

CIASTO KRÓLEWSKIE

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

CIASTO KRÓLEWSKIE

Ciasto królewskie w kształcie pisanki...

Miodownik (placek królewski)

Dodane przez: AnetaJ

Miodownik (placek królewski)

Ciasto według przepisu mojej mamy...