Sernik królewski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjny polski sernik, pieczony w prostokątnej formie, sernik królewski pamiętam z domu rodzinnego. Masa serowa otulona kakaowym kruchym ciastem potrafi podbić podniebienie nie jednego wybrednego smakosza. Taki sernik to jeden z pyszniejszych wypieków świątecznych, idealnie sprawdzi się też na imprezy rodzinne i inne tego typu uroczystości. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu wbrew pozorom przygotujesz go dość szybko. Pyszny i pięknie wygląda na talerzu, a do tego szybko się robi, nie trzeba ubijać osobno piany z białek. Do zrobienia ciasta kruchego użyłam malaksera, a masa serowa to już moment dosłownie. Sernik upiekłam w blaszce prostokątnej o wymiarach 24×28 cm, ale spokojnie możesz upiec go w tortownicy o średnicy 26 cm, w okrągłej formie będzie wyglądał iście po królewsku, a Ty zaskoczysz swoich gości.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24×28 cm

    Ciasto

    2.5 szkl. mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia – łyżeczka z czubkiem
    2,5 łyżki ciemnego kakao
    3 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 kostka masła – 250 g
    1 jajko

    Masa serowa

    1 kg sera z wiaderka
    5 jajek – L
    150 g cukru
    1 opakowanie budyniu bez cukru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – opcjonalnie
    100 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao do miski, wsyp cukry, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekaj nożem i wrzuć całe jajko. Zagnieć kruche ciasto.
    Podziel je na dwie równe części, jedną połowę spłaszcz i wrzuć do woreczka, włóż do zamrażalnika. Drugą połową wylep spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem. Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 200 °C i piecz ok. 15 min. do zarumienienia.
    Do miski wbij jajka i wsyp cukier, następnie ubij na najwyższych obrotach miksera, do jasnej masy ok. 3 min. do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
    Zmniejsz obroty miksera i wlej roztopione, ale nie ciepłe masło, cały czas miksując wsyp proszek budyniowy, możesz też dodać aromat waniliowy, na sam koniec wrzuć twaróg z wiaderka i krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia.
    Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczony kruchy spód.
    Z zamrażalnika wyjmij resztę ciasta i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, na wierzch masy serowej.
    Blaszkę wrzuć do nagrzanego piekarnika na 170 °C. Piecz przez ok. 1 godz. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw do wystygnięcia.
    Na noc wstaw sernik do lodówki, żeby dobrze ściągnął.

Porady

Sernik możesz też upiec w dużej blaszce 25×36 cm zwiększając składniki, czyli 1,5 porcji. Budyń możesz zastąpić mąką ziemniaczaną, albo dać pół na pół. Masło możesz zastąpić olejem – 1/3 szkl. Do masy serowej możesz dodać ulubione dodatki typu rodzynki, skórka z cytryny itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować