Tradycyjny polski sernik, pieczony w prostokątnej formie, sernik królewski pamiętam z domu rodzinnego. Masa serowa otulona kakaowym kruchym ciastem potrafi podbić podniebienie nie jednego wybrednego smakosza. Taki sernik to jeden z pyszniejszych wypieków świątecznych, idealnie sprawdzi się też na imprezy rodzinne i inne tego typu uroczystości. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu wbrew pozorom przygotujesz go dość szybko. Pyszny i pięknie wygląda na talerzu, a do tego szybko się robi, nie trzeba ubijać osobno piany z białek. Do zrobienia ciasta kruchego użyłam malaksera, a masa serowa to już moment dosłownie. Sernik upiekłam w blaszce prostokątnej o wymiarach 24×28 cm, ale spokojnie możesz upiec go w tortownicy o średnicy 26 cm, w okrągłej formie będzie wyglądał iście po królewsku, a Ty zaskoczysz swoich gości.
0 (0 ocen)
Porady
Sernik możesz też upiec w dużej blaszce 25×36 cm zwiększając składniki, czyli 1,5 porcji. Budyń możesz zastąpić mąką ziemniaczaną, albo dać pół na pół. Masło możesz zastąpić olejem – 1/3 szkl. Do masy serowej możesz dodać ulubione dodatki typu rodzynki, skórka z cytryny itp.
Komentarze