Schab zapiekany w zupie kurkowej

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zalegały mi dwie zupy w proszku, a że nie lubię takich zup z paczki, postanowiłam je wykorzystać jako przyprawę, marynatę do mięsa i okazały się nawet świetnym przepisem.Schab ma bardzo aromatyczny smak i ma ładny kolor. Pomyślałam również ,że w takich zupach można panierować kotlety zamiast mąki.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    1 opakowanie zupy kurkowej w proszku
    sól morska
    pieprz świeżo mielony
    1 duża cebula
    1 szklanka zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Schab zapiekany w zupie kurkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Schab myjemy, osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy do szkła ceramicznego lub w rękaw foliowy, który bardzo polecam.
  • schab 2. Zupę w proszku rozpuszczamy w jednej szklance zimnej wody.
  • schab w zupie 3. Mięso polewamy i nacieramy zupą. Cebulę kroimy w plasterki i kładziemy na wierzch schabu. Pozostawiamy tak przygotowany schab na minimum 3 godziny lub na całą noc do zamarynowania.
    Schab zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez godzinę pod przykryciem lub w rękawie. po godzinie odkrywamy schab lub rozcinamy rękaw tak aby mięso było odkryte. Pieczemy lekko rumieniąc około 20 minut.

Porady

Do schabu można użyć dowolnej zupy w proszku, aby zmieniać smak. Cebulowa, żurek, grochowa itp. Można również podsmażyć prawdziwe grzyby kurki i dodać je podczas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Mięso Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować