Bardzo smaczny i prosty sposób na podanie kotletów, schabowe wychodzą mięciutkie i w całym domu roznosi się cudowny zapach. Polecam podać z frytkami i świeżą sałatką z warzyw.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 kotlety schabowe
2 małe cebule
Sos:
łyżka duża musztardy francuskiej
łyżka duża majonezu
2 ząbki czosnku
pieprz i sól
kawałeczek sera żółtego
Schab zapiekany w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab lekko rozbijamy i oprószamy solą oraz pieprzem. Majonez mieszamy z musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smarujemy lekko kotlety. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko olejem i układamy kotlety. Cebulę siekamy i lekko solimy, mieszamy.
2.Na wysmarowanych sosem kotletach układamy posoloną cebulę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 50 minut. Po tym czasie mięso wyciągamy smarujemy pozostałym sosem majonezowo musztardowo czosnkowym i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy 10 minut w 160 stopniach.
3.Zapieczone mięso wyciągamy i podajemy z frytkami lub ziemniaczkami.
Komentarze