Schab zapiekany w jogurcie

4.98 (168 ocen)

Gotowy schab jest mięciutki, soczysty a z dodatkiem jogurtu, cebuli i pieczarek smakuje wybornie.

Składniki:

  • 4 grube kotlety schabowe
    3 cebule + 2 łyżki oleju + sól, pieprz, mielone chili (odrobinę)
    250 g małych pieczarek + łyżka masła
    330 ml. naturalnego jogurtu + 100 ml. śmietanki 30 % + łyżeczka siekanego koperku + sól i pieprz cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.98 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Sosy

Schab zapiekany w jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1dp0eq1 1. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, na dno ułożyć pokrojoną w krążki cebulę, posypać ją solą, pieprzem i zmielonymi płatkami chili.
    Na tą warstwę wyłożyć ugniecione pięścią porcje schabu.
  • image-1jskbi6 2. Pokrojone pieczarki usmażyć na maśle, lekko posolić.
    Jogurt połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku solą (należy wziąć pod uwagę że mięso nie było solone), pieprzem cytrynowym, dodać posiekany koperek i wymieszać z pieczarkami.
    Masę wylać na na kotlety w naczyniu.
  • image-17o2lk2 3. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, przed końcem pokrywę zdjąć aby wierzch lekko się zrumienił.
  • image-0namj1v 4. Podać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaki i duszona marchewka.

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

5 (190 ocen)

upieczony schab

To może cię zainteresować