Schab zapiekany w porach

  • wyświetlono: 18994 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 1

Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Mięso po upieczeniu jest delikatne i aromatyczne. Jest to na pewno świetny pomysł na rodzinny obiad. Przepis podpatrzony w internecie.

IMG_3480
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1 kg schabu bez kości

2 cebule

1 duży por

3 plasterki masła

3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

łyżka mąki pszennej

1 szkl wody

sól, pieprz, czosnek granulowany

Sposób przygotowania przepisu:

Schab zapiekany w porach

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 1,5cm plastry. Oprószyć przyprawami. Cebule i pora pokroić w talarki. W naczyniu żaroodpornym układać plastry schabu na przemian z talarkami cebuli. Dookoła rozsypać pora. Śmietanę wymieszać z wodą i mąką. Zalać mięso. Na wierzchu położyć plasterki masła.

    Mięso przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia schab odkrywamy, pozwalając mu się lekko przyrumienić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoporschabpieczeń

Komentarze

Podobne przepisy

schab zapiekany w kapuście

Dodane przez: termac1160

Schab zapiekany w kapuście

Przepis mam od znajomej, która...

Karczek w porach z ananasem

Dodane przez: juchab

Karczek w porach z ananasem

Aromatyczny i niebagatelny w smaku!...

Schab ze śliwką

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Schab ze śliwką pieczony na porach

Bardzo lubię pieczone mięsa w rękawach,które...

upieczony schab

Dodane przez: Babcia Tereska

SCHAB ZAPIEKANY

Bardzo pyszny schab.

image-14a7ygj

Dodane przez: Alex M

Piersi zapiekane na porach

Bardzo fajny pomysł na szybkie...

Schab zapiekany w cieście francuskim

Dodane przez: Gregorhspeed

Schab zapiekany w cieście francuskim

Schab w innej ,równie pysznej postaci.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE