Schab pod kołderką francuskiej zupy cebulowej,z dodatkiem pora i dużą ilością sera żółtego,pysznie i prosto na obiad.
1 godz. 15 min
Składniki:
6 plastrów schabu bez kości
1 cebula
por
500 ml słodkiej śmietanki 22%
1 torebka francuskiej zupy cebulowej
100 g sera żółtego np goudy
100 g rolady ustrzyckiej
1 łyżka masła
czubryca zielona do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
sól do smaku
szczypiorek cienki lub prażona cebula do dekoracji
Schab w zupie cebulowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry umytego schabu lekko rozbić ,oprószyć solą i pieprzem do smaku,odstawić na 15 minut. Cebulę i por pokroić w pół krążki.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem ułożyć na dnie cebulę następnie plastry mięsa,przykryć warstwą pokrojonego pora.
2.Śmietankę roztrzepać w misce razem z zupą cebulową i szczyptą czubrycy do smaku,zalać mieszanką mięso,przykryć dwoma rodzajami startego sera żółtego.
3.Wierzch formy przykryć folią aluminiową i piec 1 godzinę w temp 180*c.Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię i przyrumienić ser. Przed podaniem posypać świeżym szczypiorkiem lub prażoną cebulką. Smacznego!
Komentarze