Schab w zupie cebulowej

4.42 (195 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Schab pod kołderką francuskiej zupy cebulowej,z dodatkiem pora i dużą ilością sera żółtego,pysznie i prosto na obiad.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 6 plastrów schabu bez kości
    1 cebula
    por
    500 ml słodkiej śmietanki 22%
    1 torebka francuskiej zupy cebulowej
    100 g sera żółtego np goudy
    100 g rolady ustrzyckiej
    1 łyżka masła
    czubryca zielona do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    sól do smaku
    szczypiorek cienki lub prażona cebula do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.42 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Schab w zupie cebulowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso i warzywa w naczyniu 1. Plastry umytego schabu lekko rozbić ,oprószyć solą i pieprzem do smaku,odstawić na 15 minut. Cebulę i por pokroić w pół krążki.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem ułożyć na dnie cebulę następnie plastry mięsa,przykryć warstwą pokrojonego pora.
  • zalewamy zapiekanką zupą ze śmietaną 2. Śmietankę roztrzepać w misce razem z zupą cebulową i szczyptą czubrycy do smaku,zalać mieszanką mięso,przykryć dwoma rodzajami startego sera żółtego.
  • sypiemy serem pieczemy 3. Wierzch formy przykryć folią aluminiową i piec 1 godzinę w temp 180*c.Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię i przyrumienić ser. Przed podaniem posypać świeżym szczypiorkiem lub prażoną cebulką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Por Schab Ser żółty Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować