Pyszny schab z morelami i suszonymi pomidorami .
Zdecydowanie ta wersja przypadła nam najbardziej.
Słodkie modele w połączeniu z suszonymi pomidorami tworzą świetny smak .Do tego sos na białym winie .
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1,20 kg schabu
opakowanie moreli
2 garści odsączonych suszonych pomidorów
przyprawa do wieprzowiny
2 ząbki czosnku
zioła do natarcia mięsa: np majeranek ,czosnek niedźwiedzi
Sos :
łyżka zalewy z pomidorów
garść moreli
200 ml białego półwytrawnego wina
50 ml śmietanki 30%
woda 200-300 ml
Schab z morelami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć ,osuszyć.
Zrobić w mięsie dwie dziurki .Do jednej napchać morele ,do drugiej odsączone suszone pomidory .Mięso natrzeć przyprawami i czosnkiem .Odstawiać na całą noc do lodówki .
Na drugi dzień mięso wyłożyć do rękawa do pieczenia i piec ok 1,5 godziny w piekarniku na 190-200 stopni .
2.Sos : morele drobno pokroić .W garnku delikatnie rozgrzać zalewę z pomidorów ,dodać morele i podsmażyć .Zalać woda ,gotować aż morele zmiękną .Dodać wino i śmietankę ,gotować .
Komentarze