Bardzo lubię zarówno morele jak i orzechy,nie mogłam się zdecydować czym schab nadziać,więc postanowiłam i orzechy i morele w schabie zmieścić:)Jak dla mnie -połączenie rewelacyjne.
60 min
Składniki:
Około 1,2 kg schabu
3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów
100 g suszonych moreli
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
100 g sera żółtego
Schab z włoskimi orzechami i suszonymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab oczyścić ,umyć.Naciąć wzdłuż,dość głeboko w trzech miejscach
2.Oliwę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem,majerankiem,rozmarynem,staropolską marynatą,pieprzem,solą i poszatkowaną natką.Mieszanką natrzeć dokładnie mięso,przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki.
3.Mieszanką natrzeć dokładnie z każdej strony mięso,przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki.
4.Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach,połączyć z orzechami,koncentratem i ketchupem,przyprawić do smaku .
5.Morele pokroić w paski.
6.W środkowe nacięcie schabu włożyć morele,natomiast w nacięcia boczne serowo orzechową mieszankę.Schab owinąć sznurkiem,zawinąć dwukrotnie w aluminiową folię.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.250 st C przez około 70 minut,następnie folię przeciąć tak by schab był odsłonięty,włączyć funkcję grillowania zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze przez około 20 minut.
Komentarze