Schab nadziewany suszonymi pomidorami

4.5 (174 ocen)

Możemy podawać na ciepło pokrojone w plastry i polane sosem (np. pieczeniowym ) albo na zimno do chleba.Ja polecam wersję na ciepło- obiadową.

Składniki:

  • 1 kawałek schabu bez kości (tak do1 kg)
    2 ząbki czosnku
    10 sztuk pomidorów suszonych w oleju
    1 łyżka masła klarowanego
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka papryki
    sól, pieprz
    kilka oliwek zielonych do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Schab nadziewany suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab rozcinamy w poprzek wzdłuż dłuższego boku (uważając, aby nie przeciąć do końca ) tak by uzyskać płat dwa razy większy niż na początku.

    W miseczce rozcieramy: przeciśnięty czosnek przez praskę wraz z ziołami, papryką, solą i pieprzem. Nacieramy mięso z zewnątrz i wewnątrz, owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.

    Kolejnego dnia: pomidory kroimy w paski, i nakładamy na jeden płat rozłożonego schabu. Zwijamy w roladę, i mocno obwiązujemy nicią.

    Obsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym.

    Przekładamy do naczynia żaroodpornego* podlewamy tłuszczem z patelni jaki pozostał po obsmażeniu, wrzucamy oliwki, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190-200 stopni na 1- 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając mięso wytopionym sosem. 10 minut przed końcem , smarujemy wierzch miodem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i pieczemy jeszcze 10 min.

    Przed podaniem zdejmujemy nici, kroimy w plastry polewamy sosem dowolnym i podajemy.

    * ja robiłam w naczyniu ULTRA PRO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować