Wspaniały schab na każdy uroczysty obiad. Mięso jest soczyste i smaczne. Spokojnie może zagościć na świątecznym stole.
1 godz. 40 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
schab w całości bez kości
suszone pomidory w oleju w słoiku ok 300g
100g pestek z dyni
1 por
przyprawy: sól ziołowa i sól morska,
pieprz czarny i pieprz kolorowy
Schab z suszonymi pomidorami i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy i osuszamy. Następnie nacinamy 4 głębokie rowki przez całą długość schabu.
2.Przyprawiamy nasz schab w rowkach i na wierzchu.
3.Pomidory suszone wkładamy do miseczki z zalewą olejową, dodajemy pestki dyni i mieszamy. Ja kupiłam pomidory już z pestkami dyni w słoiku.
4.Następnie dokładnie faszerujemy pomidorami i pestkami szczeliny w schabie.
5.Schab dokładnie ściskamy i zwijamy tak aby nie było widać pomidorów. Całość polewamy i nacieramy naszym olejem z pomidorów i jeszcze przyprawiamy z wierzchu. Układamy pozostałe pestki dyni na mięsie do dekoracji. Taki schab najlepiej przygotować na wieczór ,aby się zamarynował przed pieczeniem.
6.Por kroimy w plasterki i wkładamy na dno rękawa do pieczenia.
7.Na por kładziemy nasz schab i zamykamy.
8.Wkładamy do nagrzanego piekarnika w 200 stopniach i pieczemy przez godzinę. Pamiętajmy,że pieczemy mięso w stosunku 1kg mięsa - 1 godzina pieczenia.
9.Po godzinie wyjmujemy schab i wyciągamy z rękawa. Przekładamy wszystko do szkła żaroodpornego.
10.Zapiekamy w piekarniku jeszcze około 25-30 minut aby schab się zrumienił.
Komentarze