Schab w złotym sosie

3.13 (8 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Plastry schabu duszone w przepysznym, wyrazistym sosie z pieczarkami i papryką to niedrogi i niewymagający obiad.

  • 1 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 350-400 g schabu wieorzowego, pokrojonego w plastry ok. 1 cm

    1 łyżka mąki pszennej

    3 łyżki oleju

    1 średniej wielkości żółta papryka

    1 średniej wielkości cebula

    5-6 średnich pieczarek

    1 duży ząbek czosnku

    1 szklanka wody

    0,5 szklanki mleka

    1 łyżeczka curry

    2 pełne łyżeczki musztardy miodowej

    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

3.13 (8 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Schab w złotym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu opróśzam solą i pieprzem, po czym obtaczam w mące.

    Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam plastry schabu z obu stron, na złocisty kolor.

    Podsmażone mięso zdejmuję z patelni.

    Na patelnie z pozstałym po smażeniu mięsa olejem wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, lekko oprószam ją solą i pod przykryciem smażę 5 minut. Następnie dokładam pokrojone w kostkę pieczarki. Przykrywam patelnię i smażę kolejnych 5 minut. Następnie dodaję paprykę - również pokrojoną w kostkę i również smażę przez 5 minut.

    Przekładam z powrotem na patelnię podsmażone mięso, dolewam wodę, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

    Duszę na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.

    W międzyczasie w miseczce mieszam musztardę z curry, dolewam do niej kilka łyżek gorącego płynu w patelni, i mieszam. Zawiesinę przekładam na patelnię, mieszam w całością.

    Duszę na minimalnym ogniu jeszcze 10-15 minut, w międzyczasie dolewając mleko.

    Na końcu doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem, dodaję też posiekaną natkę pietruszki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować