• 5 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama

  • 5 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 920 g schabu wieprzowego,
    2 łyżki przyprawy do mięsa,
    1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
    2 łyżki oleju,
    0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
    4 szklanki wody przegotowanej letniej,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny,
    4 ziarenka ziela angielskiego,
    1 liść laurowy,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki śmietany 12 %,
    1 szklanka to poj. 250 ml
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony

Schab w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Przygotowany schab z odciętymi białymi twardymi błonami pokroić na plastry po 2 centymetry wsypać przyprawy wlać olej i wymieszać do połączenia się przypraw z mięsem odstawić na 5 minut aby przyprawy wchłonęły w mięso
  • obiad 2. Przygotowane plastry schabu obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanej suchej patelni
  • obiad 3. Do mięsa wlać 3,5 szklanki wody wsypać suszoną włoszczyznę dodać ziela i liść laurowy dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa i wyparowania 2,5 szklanki wody wtedy zalać przygotowaną w pół szklanki wody mąką i śmietaną. Mieszając doprowadzić do uzyskania sosu
  • obiad 4. Obiad podałam z młodymi ziemniakami oraz mizerią z ogórka szklarniowego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować