Schab duszony w sosie

4.99 (198 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Ten schab nauczyłam się robic od mojej mamy. Mama często go robiła na niedzielne obiady bądź rodzinne spotkania. Mięsko jest mięciutkie i delikatne , a sos pieczarkowy nadaje mu ciekawy smak

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 6 kotletów ze schabu
    500 g pieczarek
    sól, pieprz,
    liść laurowy
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 duży ząbek czosnku
    mąką
Wystaw ocenę:

4.99 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab duszony w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety schabowe delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy z oby dwóch stron i obtaczamy w mące.
    Obsmażamy po 4 minuty z każdej strony na oleju.
  • 2. Schab układamy w garnku zalewamy ok 2 litrami wody.
    Dodajemy przyprawy i gotujemy.
  • 3. Pieczarki myjemy i kroimy w pół plasterki tam samo postepujemy z czosnkiem. Wrzucamy do gotującej się wody ze schabem.
    Gotujemy na średnim ogniu ok 40 min pod przykryciem.
  • 4. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 4 łyżki mąki i mieszamy by nie było grudek. Wlewamy do wody ze schabem i mieszamy. Gotujemy ok 5 min.

    Jeżeli sos jest za płynny zagęszczamy go jeszcze mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować