4-6 plastrów schabu,
kilka łyżeczek chrzanu (do smaku),
ok. szklanki wody lub bulionu,
ok. 1/2 szklanki śmietanki 18%,
łyżka mąki,
sól, pieprz, ulubione przyprawy do schabu np.: granulowany czosnek, papryka w proszku, rozmaryn, tymianek, majeranek, natka pietruszki
Schab w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab przyprawić, przesmażyć do zrumienienia, zalać wodą lub bulionem (w takiej ilości, by lekko zakryła mięso) i dusić około 30-40 minut do miękkości (w trakcie można dolać płyn, gdyby za bardzo odparował). Dodać chrzan, zalać śmietanką rozmieszaną z mąką, zamieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Posypać natką pietruszki, podawać z ziemniaczanym puree, ryżem lub kaszą.
Komentarze