Schab pieczony nacierany żubrówką

4.81 (16 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny, delikatny, kruchy schab, doskonały na ciepło do obiadu, lecz także na zimno na kanapkę. Wykonanie nie sprawia trudności, z wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz :)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok . 1,5 kilograma schabu surowego wieprzowego
    100 ml wódki żubrówki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    2 łyżki przyprawy do mięs
    4 łyżki oleju
    4 ząbki czosnku
    Dodatkowo:
    naczynie do pieczenia z nakryciem
Wystaw ocenę:

4.81 (16 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Schab pieczony

Schab pieczony nacierany żubrówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myję , osuszam , polewam wódką , posypuję solą i pieprzem , nacieram , nakrywam , wstawiam do lodówki na noc . Na drugi dzień schab polewam olejem , posypuję przyprawą do mięs , nacieram . W naczyniu do pieczenia układam obrany , pokrojony w plasterki czosnek , mięso , naczynie nakrywam , piekę ok . 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni .

Porady

Jeśli mięso podaję na ciepło , wyjmuję z piekarnika , po 15 minutach odkrywam , kroję w plastry :) Jeśli mięso będzie krojone jako wędlina , pozostawiam w naczyniu aż wystygnie , wyjmuję , wkładam do lodówki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Wódka Olej Sól Pieprz Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.4 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab pieczony

4.4 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony

danusia19671 Pyszny domowy schabik na każdą okazję . 1 godz. 30 min

4.91 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony (domowa wędlina)

To może cię zainteresować