SCHAB PIECZONY

4.5 (185 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nie ma to jak swojska wędlinka, zrobiona samemu w domu, bez polepszaczy, konserwantów i innych „cudownych” składników.

Schab pieczony smakuje zarówno na ciepło- do obiadu z sosikiem jak i na zimno w formie wędliny.
Pieczony w żaroodpornym naczyniu uprzednio natarty przyprawami i…… Kruchy, smaczny, delikatny, dobrze się kroi a jeszcze lepiej smakuje…:)

  • 24 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu
    1 łyżka soli (płaska)
    1,5 łyżki majeranku
    2 ząbki czosnku( przeciśnięty przez praskę)
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    2 kopiaste łyżki musztardy
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka keczupu
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Schab pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć , osuszyć. Wszystkie suche przyprawy wymieszać w naczyniu i natrzeć nimi mięso+ czosnek. Z musztardy, majonezu i keczupu zrobić sos . Mięso po nakłuwać szpikulcem. Nasmarować zrobionym sosem. Odstawić na 24 h do lodówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 1 h w 180 stopniach C. Studzić w zamkniętym naczyniu , aby nie zrobiła się podeszwa. Dopiero po ostygnięciu, przełożyć na deskę lub talerz i przykryć woreczkiem ale nie bardzo szczelnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować