Schab nadziewany śliwką i żurawiną

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pieczony schab nadziewany suszonymi śliwkami i żurawiną, zanurzony w przyprawach. Doskonałe danie na świąteczny stół. Można go podać z sosem jako danie obiadowe lub kroić jak wędlinę, a sos użyć do bigosu. Schab jest przewyborny i jak to wyrób domowej roboty, najlepszy ze wszystkich szynek podanych na stół.

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości ( ładny, gruby kawałek)
    garść śliwek suszonych i żurawiny suszonej
    2 łyżki oleju
    przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka, pieprz ziołowy
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    3/4 szklanki wody lub bulionu
    1 łyżka magii lub sosu sojowego
    1 łyżka smalcu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń wieprzowa

Schab nadziewany śliwką i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Schab myjemy i osuszamy. Ostrym, długim nożem nacinamy środek mięsa, nie docinając do końca. Robimy miejsce w schabie na suszone owoce, którymi wypełniamy nacięcie. Następnie nacieramy mięso mieszanką przypraw i oleju. Zawijamy schab w folię i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • o 2. Kiedy mięso przejdzie przyprawami, rozgrzewamy w brytfannie smalec i obsmażamy schab na rumiano ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Podsmażamy je na szklisto. Wlewamy wodę, magii lub sos sojowy, albo jeśli mamy oczywiście, bulion. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. Przykrywamy brytfannę pokrywą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C, na godzinę. Po godzinie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160 °C i dopiekamy już odkryty schab do miękkości. Polewamy go czasami wytworzonym sosem. Pieczemy schab jeszcze 30- 40 minut. Upieczony schab wyjmujemy z brytfanny, przykrywamy folią i odkładamy do całkowitego przestudzenia, najlepiej do lodówki.
  • o 3. Możemy go też poporcjować, a sos zagęści i podać do obiadu z ziemniakami lub pyzami. W obu wersjach schab ze śliwką i żurawiną jest znakomity.

Porady

Do przyprawiania mięs używamy często pieprz ziołowy. Jest to mieszanka przypraw idealna, zwłaszcza do mięs i kapusty. W skład dobrego pieprzu ziołowego wchodzą następujące przyprawy: gorczyca, papryka wędzona, kolendra, kminek, majeranek, chili, czosnek , liść laurowy. Możemy sami skomponować pieprz ziołowy lub kupić gotowy. Patrzmy jednak na skład na opakowaniu, czy jest atrakcyjny i czy warto go kupić. Polecamy tę przyprawę gorąco, jest ona używana w naszej kuchni od czasów niepamiętnych, a stosowała ją już nasza babcia Ksenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab środkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować