Tak zrobiony schab zadowoli każdego, jest pyszny, mięciutki, a w takim towarzystwie soczysty i aromatyczny.
2 godz.
Składniki:
1 kg schabu z kością
350 g wędzonego boczku
350 g dużych jędrnych pieczarek + 2 roztrzepane jajka na koniec
2 średnie cebule + garść pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki oleju + 50 g masła do smażenia
sól i pieprz
przyprawy : lubczyk, po 2 szt. roztartego w moździerzu ziela angielskiego i kardamonu
Schab nadziewany przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, wysuszyć w ręczniku papierowym, ponacinać kieszenie aż do kości.
2.W kieszenie włożyć po jednym grubszym plastrze boczku, posypać solą i mieszankę przypraw
3.Pieczarki umyć, zatrzeć na tarce z dużymi oczkami i razem z pokrojoną w kostkę cebulą przesmażyć na oleju wymieszanym z masłem, na koniec posolić, popieprzyć, wlać jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i jeszcze chwilę zostawić na ogniu, do ścięcia jajek.
Nakładać po 1 łyżce w kieszenie schabu, pospinać wykałaczkami.
4.Piec w gorącym piekarniku ( 180 stopni ) ok. 1,5 godziny, często podlewając wodą.
5.Podawać na gorąco, krojąc dowolnie, ja pokroiłam po ukosie.
Komentarze