Schab nadziewany przekładany

4.92 (213 ocen)

  • 2 godz.

Tak zrobiony schab zadowoli każdego, jest pyszny, mięciutki, a w takim towarzystwie soczysty i aromatyczny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg schabu z kością
    350 g wędzonego boczku
    350 g dużych jędrnych pieczarek + 2 roztrzepane jajka na koniec
    2 średnie cebule + garść pokrojonej natki pietruszki
    2 łyżki oleju + 50 g masła do smażenia
    sól i pieprz
    przyprawy : lubczyk, po 2 szt. roztartego w moździerzu ziela angielskiego i kardamonu
Wystaw ocenę:

4.92 (213 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab nadziewany przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1c32s4y 1. Schab umyć, wysuszyć w ręczniku papierowym, ponacinać kieszenie aż do kości.
  • image-11cci38 2. W kieszenie włożyć po jednym grubszym plastrze boczku, posypać solą i mieszankę przypraw
  • image-03xo69b 3. Pieczarki umyć, zatrzeć na tarce z dużymi oczkami i razem z pokrojoną w kostkę cebulą przesmażyć na oleju wymieszanym z masłem, na koniec posolić, popieprzyć, wlać jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i jeszcze chwilę zostawić na ogniu, do ścięcia jajek.

    Nakładać po 1 łyżce w kieszenie schabu, pospinać wykałaczkami.
  • image-0cwqsoj 4. Piec w gorącym piekarniku ( 180 stopni ) ok. 1,5 godziny, często podlewając wodą.
  • image-28a0dkt 5. Podawać na gorąco, krojąc dowolnie, ja pokroiłam po ukosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować