Schab faszerowany ozorem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Bardzo ciekawa wędlina

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg schabu
    2 ozory wieprzowe
    2 łyżki soli peklowej
    2 łyżki soli kuchennej
    2 liście laurowe
    Kilka ziaren ziela angielskiego
    3 ząbki czosnku
    Sznurek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab faszerowany ozorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie;
    Ozory nacieramy solą peklowa i odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie opłukać, zalać 1 kutrem wody, dodajemy przyprawy i ugotować do miękkości. Po wyjęciu obrać z białej skórki, najlepiej pod strumieniem zimnej wody. Ostrym nożem, robimy otwor wewnątrz schabu. W otwór z obu stron wciskamy ozory, wezsza częścią do środka. Osznurowac, szpagatem lub sznurkiem tworząc rulon, natrzeć solą , zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170stopni i piec ok 1 h. Wystudzić i podawać jako wędlinę.

Porady

Do natarcia schabu możemy dodać również ulubione suszone zioła np. Tymianek, rozmaryn lub oregano

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować