Schab faszerowany warzywami

4.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Propozycja na tak zwane danie jednogarnkowe - schab pieczony z warzywami. Duże danie dla całej rodziny - na co dzień i od święta.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ok 1,3 kg schabu bez kości,
    pół dużej cukinii,
    3 duże pieczarki,
    średniej wielkości cebula,
    pół papryki żółtej,
    pół papryki czerwonej,
    kilka obranych ząbków czosnku,
    sól, pieprz majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Schab faszerowany warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab przed upieczeniem 1. Schab oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu.
    Nacinamy, ale nie do końca na plastry około 2 cm.
    Dokładnie solimy i pieprzymy, również w nacięciach.
    Pieczarki, cebulę, cukinię, paprykę kroimy w plastry - około 1 cm grubości, czosnek jeśli są większe ząbki kroimy na pół.
    Do nacięć wkładamy warzywa - tak jak na zdjęciu.
  • 2. Całość posypujemy majerankiem.
    Wszystkie warzywa mogą nam się nie zmieścić do schabu - wtedy wkładamy je razem z mięsem do naczynia żaroodpornego, aby upiekły się razem z nim.
    Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę pod przykryciem, następnie zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy jeszcze 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować