Sałatka warzywna z suszoną morelą i sezamem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na pozór skromna sałatka warzywna z dodatkiem suszonych owoców i prażonych ziaren sezamowych. Jednak potrawa to prawdziwą bombą smakowa. Świetnie dobrane i uzupełniające się składniki sprawią, że nawet zagorzali zwolennicy mięsnych specjałów będą zajadać sałatkę ze smakiem.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 650 g gotowanych w mundurkach ziemniaków sałatkowych (oczyszczone ze skórki)
    450 g oczyszczonej, gotowanej fasolki szparagowej (np. zielonej)
    100 g oczyszczonej czerwonej cebuli
    100 g oczyszczonych liści świeżego jarmużu
    2 łyżki posiekanej bazylii
    2 łyżki posiekanej melisy
    130 g suszonych moreli bez pestek
    2 łyżki prażonych ziaren białego sezamu
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    ½ łyżeczki mielonego kardamonu
    sól do smaku
    pieprz bały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Przystawki Majonez

Sałatka warzywna z suszoną morelą i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka warzywna z suszoną morelą i sezamem 1. Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać drobno pokrojone składniki – cebulę, jarmuż i morele, wlać sok z cytryny oraz sos sojowy, wsypać paprykę, nasiona kozieradki i kardamon. Składniki dusić 5 – 7 min, mieszając, a następnie wystudzić.
  • Sałatka warzywna z suszoną morelą i sezamem 2. Ziemniaki i fasolkę pokroić na małe cząstki i przełożyć do miski. Dodać posiekaną zieleninę oraz wsypać ziarna sezamu.
    Następnie dołożyć duszone składniki i całość dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu. Sałatkę doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować