Sałatka warzywna z pieczarkami, żółtym serem, suszoną żurawiną i prażonym słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sałatka ziemniaczana w nowej odsłonie – z dodatkiem warzyw, pieczarek, żółtego sera, suszonej żurawiny oraz prażonych ziaren słonecznika. Potrawa utrzymana smakowo w klimacie orientu. Świetna propozycja na treściwą przekąskę, a także obiad lub kolację.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g obranych, gotowanych ziemniaków
    200 g selera naciowego
    250 g żółtego sera
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    3 łyżki majonezu
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Duszone składniki:
    320 g brokuła
    200 g oczyszczonych pieczarek
    175 g czerwonej kapusty (miękka część liści)
    100 g pora
    70 g suszonej żurawiny ciętej
    3 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    ½ szklanki wody
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonego estragonu
    1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
    1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy (uprzednio uprażone w suchym rondelku)
    1/3 łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    ¼ łyżeczki cynamonu mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka warzywna z pieczarkami, żółtym serem, suszoną żurawiną i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka warzywna z pieczarkami, żółtym serem, suszoną żurawiną i prażonym słonecznikiem 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać podzielonego na małe cząstki brokuła, drobno pokrojone pieczarki, posiekane kapustę i pora, żurawinę oraz zioła i przyprawy – tymianek, estragon, curry, gorczycę, chilli, cynamon. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Następnie wlać sok z cytryny i wodę, całość doprowadzić do wrzenia i dusić 10 min, co jakiś czas mieszając. Do zawartości garnka dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić jeszcze 5 min. Składniki wystudzić.
  • Sałatka warzywna z pieczarkami, żółtym serem, suszoną żurawiną i prażonym słonecznikiem 2. Do duszonych składników dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki oraz ser, drobno pokrojony seler naciowy i ziarna słonecznika. Następnie dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować