Sałatka warstwowa z sałatą lodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić. Następnie kuskus wymieszać z obranym, posiekanym czosnkiem i wyłożyć go na spód salaterki, wierzch smarując ketchupem.
2.Osączony groszek wymieszać z miętą – wyłożyć na warstwę z kuskusu. Wierzch posmarować majonezem i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu.
3.Jajka pokroić w drobną kostkę i wymieszać z obranym, posiekanym czosnkiem. Składniki wyłożyć na warstwę z groszkiem. Wierzch posmarować ketchupem i posypać szczyptą soli.
4.Marchewkę pokroić w małą kostkę, wymieszać z lubczykiem – składniki wyłożyć na warstwę jajeczną. Wierzch posmarować majonezem oraz oprószyć szczyptą soli i pieprzu.
5.Sałatę poszatkować, dodać szczypiorek, majonez i ketchup, a także przyprawy do smaku. Całość wymieszać i wyłożyć na warstwę marchewkową.
Komentarze