Smaczna sałatka z fasolki szparagowej oraz papryki w rolach głównych z dodatkiem prażonych fistaszków, a także duszonego jarmużu i pora, pikantnej rzodkiewki i sporej ilości świeżych ziół. Świetny dodatek do obiadu.
45 min
Dla 6 osób
Składniki:
600 g oczyszczonej fasolki szparagowej
2 duże czerwone papryki (łącznie 500 g)
150 g jarmużu
140 g pora
1 pęczek rzodkiewki (125 g bez natki)
3 łyżki posiekanej melisy
2 łyżki posiekanej bazylii
2/3 szklanki prażonych orzechów ziemnych
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki majonezu
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 pokruszone liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Sałatka fasolowo–paprykowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę gotować ok. 10 min w lekko osolonym wrzątku, następnie osączyć i wystudzić.
W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekane warzywa - jarmuż oraz por, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, paprykę w proszku, gałkę muszkatołową i kardamon, wlać sos sojowy i 2 łyżki wody. Składniki dusić 5 min, mieszając, po czym wystudzić.
Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę pokroić w kostkę i przełożyć do duszonych składników. Dodać drobno pokrojoną rzodkiewkę.
2.Dołożyć pokrojoną na małe cząstki fasolkę oraz zioła i orzechy. Całość dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu i soku z cytryny. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze