Sałatka po szwedzku z ogórków

5 (167 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sałatka jest smaczną przystawką do obiadu, idealna na zimowe wspomnienie lata :-) Moczenie ogórków w słonej zalewie i pasteryzowanie wymaga cierpliwości – ale uwierzysz, że warto, kiedy skosztujesz tej sałatki!

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kg ogórków gruntowych
    3 czerwone papryki
    3 żółte papryki
    1 kg cebuli
    1/2 szklanki soli
    po kilka opakowań: kolendry, gorczycy i ziela angielskiego

    ZALEWA:
    2 litry wody
    1,5 kg cukru
    600 ml octu 10%
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka po szwedzku z ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka po szwedzku z ogórków 1. Ogórki i paprykę dokładnie myjemy. Cebulę obieramy. Paprykę kroimy w cienkie paski, ogórki w plastry, a cebulę w piórka.
  • Sałatka po szwedzku z ogórków 2. Warzywa zalewamy wodą i wsypujemy sól. Mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Następnie odsączamy na durszlaku.
  • Sałatka po szwedzku z ogórków 3. Po odsączeniu na durszlaku, należy przygotować słoiki. Do każdego słoika wkładamy po 2 łyżeczki kolendry i gorczycy oraz łyżeczkę ziela angielskiego. Wypełniamy słoiki sałatką (nie dociskamy).
  • Sałatka po szwedzku z ogórków 4. Przygotowujemy zalewę:
    Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy ocet. Mieszamy.
  • Sałatka po szwedzku z ogórków 5. Słoiki z sałatką zalewamy zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować