Sałatka jest smaczną przystawką do obiadu, idealna na zimowe wspomnienie lata :-) Moczenie ogórków w słonej zalewie i pasteryzowanie wymaga cierpliwości – ale uwierzysz, że warto, kiedy skosztujesz tej sałatki!
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
5 kg ogórków gruntowych
3 czerwone papryki
3 żółte papryki
1 kg cebuli
1/2 szklanki soli
po kilka opakowań: kolendry, gorczycy i ziela angielskiego
Sałatka po szwedzku z ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki i paprykę dokładnie myjemy. Cebulę obieramy. Paprykę kroimy w cienkie paski, ogórki w plastry, a cebulę w piórka.
2.Warzywa zalewamy wodą i wsypujemy sól. Mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Następnie odsączamy na durszlaku.
3.Po odsączeniu na durszlaku, należy przygotować słoiki. Do każdego słoika wkładamy po 2 łyżeczki kolendry i gorczycy oraz łyżeczkę ziela angielskiego. Wypełniamy słoiki sałatką (nie dociskamy).
4.Przygotowujemy zalewę:
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy ocet. Mieszamy.
5.Słoiki z sałatką zalewamy zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut.
Komentarze