Pikle z ogórków

4.35 (330 ocen)

Pikle z ogórków zawsze robiła moja babcia, potem mama, a ja kontynuuję tradycję. Nasz rodzinny, prosty przepis na pikle z ogórków sprawia, że smak i aromat nie mają sobie równych.

Składniki:

  • 2,5 - 3 kg ogórków gruntowych
    2-3 łyżeczki soli
    3/4 szklanki cukru

    Zalewa:
    1/2 szklanki octu spirytusowego
    1 łyżka gorczycy
Wystaw ocenę:

4.35 (330 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory Pikle

Pikle z ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki na pikle 1. Ogórki obieramy, przekrajamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wyskrobujemy pestki. Otrzymamy ok. 1,5 kg ogórków. Łódki ogórków kroimy w poprzeczne paski na szerokość ok. 1 cm. Wkładamy do miski, sypiemy sól, mieszamy i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej przez noc.
  • 2. Po odstaniu wylewamy z ogórków powstałą wodę i zasypujemy cukrem, mieszamy. Znowu odstawiamy na 4 godziny. Tym razem wody nie odlewamy. Do miski z ogórkami wlewamy ocet, dajemy gorczycę, mieszamy. Tak przygotowane pikle wkładamy włącznie z zalewą do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 minut.

Porady

Składniki na 5-6 małych słoików (takich po chrzanie lub koncentracie pomidorowym).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować