Ryż z warzywami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie jest proste, niedrogie, a efekt bardzo smaczny! Jest podobne do leczo, jednak bez mięsa, w wersji wegetariańskiej.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż: 200 gramów
    - papryka czerwona: 2 sztuki
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - pomidory: 1.5 kilograma
    - kabaczek: 0.5 sztuki
    - ogórki: 2 sztuki
    - słodka i ostra papryka mielona: 1 szczypta
    - zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie): 2 łyżeczki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - olej: 2 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Można zrobić ryż z kurkumą, przepis poniżej.
    Z papryki wyjąć gniazda nasienne, a strąki pokroić w kostkę lub paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Kabaczka i ogórki obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę. Cebulę w piórka zszatkować. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę. Przełożyć do garnka, następnie dodać paprykę, ogórki i kabaczka. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 min. Doprawić do smaku cukrem, sproszkowaną papryką, pieprzem oraz ulubionymi ziołami - u mnie lubczyk, bazylia, oregano.
    Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować