Brązowy ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać, czosnek pokroić w plastry. W garnku rozpuścić masło, dodając olej. Dołożyć rozdrobnione warzywa, wsypać kminek, kozieradkę, cynamon, gałkę muszkatołową, kurkumę oraz chilli. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
2.Dołożyć ryż, podzielony na małe kawałki brokuł, obrany i pokrojony w kostkę seler oraz osączoną kukurydzę. Składniki chwilę przesmażyć.
3.Następnie dodać rozdrobnione widelcem pomidory z puszki i wsypać cukier. Całość zalać bulionem, po czym gotować 30 – 40 min, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie zamieszać zawartością garnka, by ryż nie przywarł do dna. Pod koniec gotowania dołożyć oregano i wymieszać. Gotowe danie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze