Brązowy ryż z warzywami

4.5 (141 ocen)

Smaczne i proste danie jednogarnkowe. W sam raz dla zabieganych oraz miłośników kuchni bezmięsnej. Polecam!

Składniki:

  • 200 g suchego brązowego ryżu
    1 większy brokuł (500 g)
    1 puszka całych pomidorów bez skórki (400 g)
    1 puszka kukurydzy konserwowej (220 g bez zalewy)
    ¼ niedużego selera (100 g)
    1 większa biała cebula (100 g)
    4 ząbki czosnku
    4 liście oregano kubańskiego (1 łyżka posiekanych liści)
    1 łyżka oleju rzepakowego
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka kminku całego
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – nasion kozieradki, cynamonu, gałki muszkatołowej
    1/3 łyżeczki kurkumy
    szczypta chilli
    2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
    1 L bulionu warzywnego (4 szklanki)
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Brązowy ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brązowy ryż z warzywami 1. Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać, czosnek pokroić w plastry. W garnku rozpuścić masło, dodając olej. Dołożyć rozdrobnione warzywa, wsypać kminek, kozieradkę, cynamon, gałkę muszkatołową, kurkumę oraz chilli. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Brązowy ryż z warzywami 2. Dołożyć ryż, podzielony na małe kawałki brokuł, obrany i pokrojony w kostkę seler oraz osączoną kukurydzę. Składniki chwilę przesmażyć.
  • Brązowy ryż z warzywami 3. Następnie dodać rozdrobnione widelcem pomidory z puszki i wsypać cukier. Całość zalać bulionem, po czym gotować 30 – 40 min, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie zamieszać zawartością garnka, by ryż nie przywarł do dna. Pod koniec gotowania dołożyć oregano i wymieszać. Gotowe danie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować